Whisky-Whiskey

Vad är Whisky?

 

Många frågar sig vad whisky är och vad som gör denna dryck så speciell, ja nästan magisk.

 

Vi går igång lite lätt... All whisky börjar som ett enkelt öl.

Beroende på var i världen tillverkningen sker, så varierar ölets basråvara, med annorlunda smakupplevelser som följd.

 

Det vi är mest bekanta med är whisky från Skottland, där huvudråvaran till den goda whiskyn är sädesslaget korn. Med god whisky menar vi i detta fallet whisky där enbart sädesslaget korn används vid ölbryggningen. Precis som man skryter om på de bästa rena ölbryggerierna, så är det endast korn, jäst och vatten man använder. Detta är grunden i Single Malt Whisky.

 

Tillverkning av malt är första steget i processen.

Mogna frön av sädesslaget korn sprids ut i ett jämnt lager och fuktas så att det börjar gro.

När groningen har nått så långt att stärkelsen i kornet omvandlats till socker, så avbryts groningen med att kornet snabbt torkas. Nu har vi mältat kornet och fått fram malt.

 

Vill vi ha malt för att framställa "rökig" whisky, så torkas malten med hjälp av torveldning så att den varma röken passerar genom malten under torkningen, och en del ämnen stannar kvar i malten (fenoler) vilket ger i slutprodukten en för många angenäm smak och doft.

 

Malten krossas i nästa steg i kvarnar, för att därefter "stöpas" i hett vatten där den sockerhaltiga kärnan i kornet lakas ut till en grötig soppa som kallas vört. Det blivande ölet filtreras sedan ut och får svalna i jäskar, varefter jästen tillsätts och allt får stå och bli öl under viss omrörning.

 

När jästen har knaprat i sig allt socker och omvandlat detta till koldioxid och alkohol så har vi ett färdigt "öl" som vi kan ta vidare till nästa steg, destilleringen.

 

Nu börjar det roliga.. Tekniken för att göra öl har varit känd i ca 14000 år, men konsten att förädla drycken genom destillation är inte lika gammal, "bara" ca 2000 år.

 

Konsten att destillera kom till vår del av världen på medeltiden, kunskapen spreds vanligen via munkar som framställde Aqua Vitae för medicinskt och tekniskt bruk.

 

I vårt fall med Skottland finns den tidigaste framställningen av whisky registrerad år 1494, men troligen har det bränts tidigare, fast då utan myndigheternas vetskap. I munkarnas värld hette destillatet Aqua Vitae "Livets Vatten", men på det lokala språket gaeliska så översattes detta till Uisgue Beatha, som sedermera språkligt förändrades till just whisky.

Kuriosa: Den första namngivna whiskyn i Skottland kom 1690 och hette Ferintosh.

 

Destillationen är en process där ölet hettas upp i stora toppiga kopparpannor, varvid den lättflyktiga alkoholen förs ut till kylare där den övergår till vätskeform igen och tas om hand till nästa steg. Destillationen upprepas vanligen ytterligare en gång, och ibland även en tredje gång, varvid alkoholen blir renare för varje omgång.

Man eftersträvar att behålla vissa smakämnen bredvid alkoholen för att slutprodukten skall bli så angenäm som möjligt att dricka. Detta är "stillmasterns" uppgift i destilleriet, och är ett mycket delikat arbete som kräver stor yrkesskicklighet.

Att framställa helt ren och smaklös alkohol är alltså inte syftet med destillationen.

 

Det färdiga destillatet är nu klart för nästa steg, lagringen, det är i detta steg som "magin" fulländas. Lagringen skall ske i ekfat, och det är först efter tre års lagring som innehållet enligt lagen i Storbritannien, och även inom EU får kallas för "Whisky".

 

För att få fram olika karaktär, smaker och dofter i den färdiga whiskyn, så är det stor uppfinningsrikedom vad gäller lagringen. Olika sorter av ek används, och begagnade fat som tidigare innehållit olika sorter vin är populära. De vanligaste faten som används har dock tidigare innehållit amerikansk whiskey.

Efter några års lagring har whiskyn fått de egenskaper som tillverkaren vill ha, kanske har whiskyn tappats över på olika fat under lagringen för att få en "finish", med smak av sherry från Sherez eller varför inte Champagne.

 

Buteljeringen är det som avbryter lagringstiden, och denna anges vanligen på etiketten som

"10- årig", "16-årig" eller hur länge man nu väntat på att whiskyn skall vara färdig.

Det är även strax innan buteljeringen som det avgörs vilken alkoholstyrka den skall ha, och hur smakmässigt "ärlig" whiskyn skall vara. Anges det på buteljen "Cask Strength" så är whiskyn inte utspädd med vatten, och anges det "Non chill filtered", så är heller inga smakämnen bortfiltrerade. Båda dessa deklarationer påvisar whisky av hög och ärlig kvalité. Det kan tyvärr  även på relativt dyr whisky ibland anges att man tillsatt färgämnen, vilket i sig är ett minus....

 

Vad händer utanför Skottland då?

 

Processen är i stort sett densamma, men råvarorna kan variera betydligt.

I USA används till största delen majs som basråvara, och åker vi till Indien så kan det vara sockermelass, även om Indien har en tilltagande produktion av single malt.

 

Länder som producerar whisky är fler än vad många vet. Skottland känner alla till, men det görs whisky i Frankrike, Tyskland, Finland, Sverige, Danmark, Usa, Canada, Japan, Kina, Taiwan, Island, Tasmanien, Thailand, Laos, Irland, bara för att nämna de vanligaste.

 

I några länder stavas whisky just så, och i andra stavas det whiskey.

 

Blended Whisky?

 

Blended betyder inget annat än "blandad" whisky. Det finns dock stora skillnader.

En vanlig blended whisky, till exempel Johnny Walker "Red Label", är en blandning som till stor del innehåller billigt tillverkad sprit baserad på annat än sädesslaget korn. För att få fram en billig men ändå drickbar produkt så tillsätter man några delar av olika Single Malt för smakens skull, och sedan färgämnen så att det liknar "riktig" whisky. Lagringstiden är vanligtvis minimal.

 

Blended Malt är dock ett kvalitetsmässigt snäpp upp. Denna består enbart av Single Malt från olika tillverkare som blandas ihop till en given smak. En utmärkt sådan är Johnny Walker "Green Label". Här kan även förekomma färgämnen i produkten, men inte alltid. Lång lagring ibland.

Tidigare benämndes denna typen av whisky som "Vatted Malt", detta ändrades dock troligen för att namnmässigt få upp statusen på de billigare varianterna av "Blended Whisky".

 

Vill du veta mera?  Kom till en provning!